Juoksukengät

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) hyväksyi joulukuussa 2021 erillisen sääntödokumentin juoksukengistä ”Athletic Shoe Regulations”, joka on luettavissa kokonaisuudessaaan WA:n verkkosivuilta. (https://worldathletics.org/about-iaaf/documents/book-of-rules).

Tähän uutiseen on lisätty linkkejä ja kuvia kengistä, jotka eivät ole sallittuja maantiekisoissa eli valmistaja esittää kannanpaksuudeksi yli 40 mm.

 

 

Kilpailukengät

Samoilla kengillä kisaan kuin kisaan vaan jospa ei kuitenkaan

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) on tarkentanut sääntöjään kestävyysjuoksumatkoilla kilpailuissa käytettävien kenkien osalta. Sääntöjä on tarkennettu vuodesta 2020 lähtien.

Kilpailijan tulee noudattaa sen liiton sääntöjä, jonka alaisiin kisoihin hän on menossa.

Suomen urheiluliiton (SUL) myöntämät kilpailut

Juoksukenkien pohjan paksuus saa olla Suomen urheiluliiton alaisissa kilpailuissa maksimissaan 25 mm radalla käytävissä kilpailussa 800 metrillä ja pidemmillä matkoilla. Radalla juostavissa alle 800 m kilpailuissa kengän paksuuden on oltava alle 20 mm. Maantiellä juostessa pohjan paksuus saa olla 40 mm ja maastojuoksussa 25 mm. Polkujuoksuhin ei ole annettu määräystä.

Suomen aikuisurheiluliiton (SAUL) myöntämät kilpailut

Suomen aikuisurheiluliiton kilpailuissa (SAUL SM-kilpailut ja liiton virallisesta kalenterista löytyvät, liiton myöntämät kilpailut) noudatetaan World Masters Athletics (WMA) sääntöjä, jotka joiltakin osin poikkeavat WA:n säännöistä. Esimerkiksi SAUL:n kilpailuissa kilpailukengät saavat olla maksimissaan 40 mm ja piikkarit 30 mm. Säännöistä löydät lisätietoa SAUL:n sivuilta. Lainaus WMA:n säännöistä ” Technical Rules 5.13.3: Any shoe used in competition must have a sole with a maximum thickness of no more than 40mm (except any shoe that containsspikes must have a sole with a maximum thickness of no more than 30mm)”.

Piirin myöntämät kilpailut, seurakilpailut, lasten kisat ym. pienet kilpailut

Suomen urheiluliiton tidotteen mukaan (29.12.2021) kenkäsääntö täysin noudatettuna on tarkoitettu ns. ylemmän tason kilpailuihin, joissa tehdyt tulokset ovat soveltuvia World Athleticsin rankingin tarkoituksiin. Tämä rajaa ulkopuolelle esimerkiksi lasten kilpailut ja alemman tason kansallisen kilpailutoiminnan, mutta ei esim. Suomen aikuisureiluliiton SM-kilpailuja. Lue lisää säännöistä kohdasta 5.3.-5.6. säännön soveltaminen.

Millä kengillä mihinkin kisaan?

Kilpailijan tulee noudattaa kilpailukenkien osalta sen liiton määräyksiä, jonka alaisissa kilpailuissa hän kilpailee (SUL/SAUL). Kilpailukenkiin liittyviä sääntöjä on urheilijan noudatettava myös siksi, että tulokset ovat tilastokelpoisia WA:n ylläpitämiin tilastoihin ja tulosrankingiin.

Urheiljat voivat selvittää kenkiensä paksuuksia monista eri lähteistä. WA:n pitää yllä listaa kilpailukengistä. Listan löydät hakemalla: Shoes Approved by World Athletics. Uusin lista on julkaistu 15.2 2023. Listalta voit tarkistaa uusimpien juoksukenkien kengän paksuuden. Huom. tätä tekstiä ei päivitetä jatkuvasti, joten jos olet kiinostunut WA:n listasta, etsi verkosta uusin lista. Muutamien juoksukenkien pohjan paksuukista saat tietoa esim. RunBlogger sivuostolta. RunBloggerin sivuostolla ei ole uusimpia hiilikuitulevyllisiä malleja, mutta saatat löytää tietoa vanhemmista kengistä. Lisätietoa juoksukengistä saat helposti valmistajien verkkosivuilta ja ja urheiluliikkeista.

Suomen Urheiluliiton (29.12.2021) tiedotteessa todetaan kilpilukenkien tarkastukseen liittyen kilpailuin on määrätty ”Shoe Control Officer”. Hän valvoo kilpailussa kenkäsäännön noudattamista. Tämä tarkoittaa sitä, että urheilijan tulee pystyä esittämään, millä kengällä (merkki, malli) hän aikoo kilpailla. Kilpailuissa juoksukenkien tarkastukseen nimetty henkilö voi tehdä tarvittavat tarkastukset tarpeen mukaan. Tarvittaessa juoksukengät voidaan tarkastaa kilpailun jälkeen tai ne lähetetään WA:n nimeämälle puolueettomalle taholle tarkastukseen (Lue lisää säännöistä kohdasta 5.3-5.6).

Tiedotteessa kerrotaan myös sanktioista seuraavasti ”Mikäli urheilija kilpailee sääntöjen vastaisilla jalkineilla, ei noudata tuomariston ohjeita jalkineisiin liittyen tai ei saavu pyydettäessä kenkien tarkastukseen, hänet voidaan hylätä kilpailusta. Jos urheilijan hylkäys tulee siinä vaiheessa, kun hän on jo kilpailusuorituksensa tehnyt, voidaan hänen tuloksensa hylätä, samoin kun siihen liittyvät mitalit sekä palkinnot ja/tai palkintorahat”.

Koska SAUL noudattaa WMA:n sääntöjä ja ohjeita, jotka puolestaan – muutamia poikkeuksia lukuunottamatta – noudattavat SUL:n ja WA:n sääntöjä, on SAUL:n alaisissa virallisissa kilpailuissa voimassa kenkien tarkastamisen osalta samat määräykset kuin SUL:n kisoissa.

Tähän uutiseen on lisätty linkkejä ja kuvia kengistä, jotka eivät ole sallittuja maantiekisoissa eli valmistaja esittää kannanpaksuudeksi yli 40 mm. Kaikkia malleja ja merkkejä ei tässä ole, joten lista ei ole kattava.

Kengät, joiden kanta ylitää 40 mm

New Blance FuelCell SuperComp Trainer lähde

Stack: 47mm heel, 39mm forefoot

Seuraavien kenkien tiedot löytyvät täältä.
Skechers Maxroad 6
Stack 41 mm heel, 35 mm forefoot
Asics Gel-Nimbus 25

Stack 41 mm heel, 33.5 mm forefoot (8 mm drop)

asics gel-nimbus 25 - men shop
 
asics gel-nimbus 25 - women shop
          Asics Gel-Nimbus 25 naisten ja miesten mallit

Saucony Kinvara Pro

Stack 42 mm in heel, 34 mm in forefoot (8 mm drop)

saucony kinvara pro - green

 

Adidas Prime X Trung 2

Stack Unknown, but at least 47 mm in the heel

below. Tulossa markkinoille.

adidas prime x strung 2
adidas prime x strung - men shop
 

Muuta ajankohtaista