Ossi Peltoniemi ja Juho Latvala ylsivät tavoitteeseen – 50 kilometriä meni kirkkaasti rikki

Latvala sijoittui maailmanlaajuisessa virtuaalijuoksussa 10:nneksi. Peltoniemi juoksi pitemmän matkan kuin koskaan aiemmin – 57,06 kilometriä.

Ossi Peltoniemi ja Juho Latvala ylsivät tavoitteeseen maailmanlaajuisessa hyväntekeväisyysjuoksussa.
KUVA: JAARLI PIRKKIÖ

Rovaniemen Roadrunnersin Juho Latvalalla ja Ossi Peltoniemellä oli tavanomaisesta poikkeava juoksupäivä sunnuntaina Sierilän tiellä, Rovaniemellä. Normaalisti kevyen liikenteen väylällä juostaan RDS:n talvisarjajuoksua, mutta sunnuntaina kipaistiin maailmanlaajuinen hyväntekeväisyysjuoksu Wings for Life World Run.

Virtuaalitapahtumassa ei juostu tiettyä matkaa, vaan kaikki lähtivät liikkeelle samaan aikaan (kello 14 Suomen aikaa) ja juoksivat niin kauan kunnes catcher-auto saavutti juoksijan. Ladattavassa sovelluksessa auto lähti liikkeelle 30 minuuttia startin jälkeen ja pikkuhiljaa vauhtia nostamalla saavutti juoksijan.

Wings for Life World Runiin osallistui 66 240 juoksijaa ympäri maailman. Tapahtuman tuotto käytettiin selkäydinvammojen hoitoon, kuntoutukseen ja potilaiden toimintakyvyn parantamiseen.

Loppujen lopuksi kaksikon juoksussa kävi siten, että Peltoniemi taivalsi sallitut "vieterikengät" jalassa 57,06 kilometriä ja Latvala 56,4 kilometriä. Juoksuun käytetty aika, jolla ei ollut merkitystä tuloksiin, oli noin 3.45.

Virallisissa tuloksissa Latvala sijoittui kuitenkin paremmin – 10:nneksi tuloksella 55,7 kilometriä. Omassa ikäluokassaan (M30) Latvala oli kolmanneksi paras. Peltoniemen virallinen tulos oli 55,2 kilometriä.

– Jostain syystä tuloksissa oli heittoa, mutta tärkeintä tässä oli päästä yli 50 kilometrin tulokseen, sekä Latvala että Peltoniemi tuumivat raskaan lenkin jälkeen.

Molemmilla pisin juostu matka ennen sunnuntaita oli maraton eli 42,195 kilometriä.

– Olihan se jännittävää lähteä noin pitkälle matkalle. Ossilla on harjoitteluvuosia takana enemmän kuin minulla, mutta hyvin pysyin kuitenkin hänen vauhdissaan.

– Huhtikuussa oli tarkoitus lähteä Wienin maratonille, mutta se jäi nyt väliin samoin kuin syyskuun Berliinin maraton, maratonin parhaillaan ajassa 2.42 taivaltanut Latvala kertoi.

Peltoniemi jätti harjoituskaverinsa viimeisellä viidellä kilometrillä.

– Kyllä on mahtavat fiilikset, kun juoksukelikin oli noin passeli. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että pystyin nostamaan vauhtia lopussa, Peltoniemi tuumi.

Miesten voittaja Britannian Michael Taylor juoksi 69,9 kilometriä. Naisissa voiton vei Venäjän Nina Zarina 54,2 kilometrillä.

Latvala oli ainoa kymmenen parhaan joukkoon yltänyt suomalainen.

Hiihdon olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen juoksi sunnuntaina Kuopiossa 35,4 kilometriä.

Suunnitelmat muuttuivat

Ossi Peltoniemellä oli tarkoitus juosta maratonit huhtikuussa Hannoverissa ja syyskuussa Berliinissä.

– Viime vuonna juoksin Hampurissa maratonennätykseni 2.34.18. Sitä olisi ollut tarkoitus parantaa tänä vuonna, mutta suunnitelmat muuttuivat, Peltoniemi harmittelee.

Virtuaaliset juoksukilpailut saattavat lisätä suosiotaan, kun maratoneja ja muita pitkänmatkan juoksua on peruttu. Peltoniemikin on jo osallistunut Runner's High Virtual Raceen, jossa hän sijoittui huhtikuun kisassa kuudenneksi.

Kolmiosaisen (maili, 5 kilometriä ja 10 kilometriä) kilpailun yhteisaika oli 52.38. Voiton vei Lahden Ahkeran Martti Siikaluoma yhteisajalla 49.08. Huhtikuun kisaan osallistui 153 miestä ja 113 naista.

– Virtuaalikisa toi mukavaa piristystä kevääseen. Juoksin 5 kilometriä talvisarjareitillä, ja siinä tuli oma ennätys, Peltoniemi toteaa tyytyväisenä.

Kestävyysjuoksijoiden lajiharjoitteluun korona-aika ei ole vaikuttanut kovin merkittävästi.

– Eipä se tosiaan ole vaikuttanut normaalitreeniin. Muutenkin olisin talven jälkeen siirtynyt hallista ulos harjoittelemaan.

Hän toivoo, ettei juoksukalenteri tyhjentyisi totaalisesti kesällä.

– Ainakin pikkukisoja olisi mukava juosta heti, kun niihin pääsee, Peltonie

Joomla templates by a4joomla